Moje bilety
Obsługa klienta
Pomoc
Regulamin
O nas
Kontakt
Przewoźnicy
Agencje
Wstecz

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Busfor.pl Sp. z o. o. (dalej Busfor), KRS: 0000616444, REGON: 364357119, NIP: 9542765034, ul. Staromiejska 6/10D, 40-013, Katowice, Polska

Busfor przywiązuje najwyższą wagę do bezpieczeństwa Twoich danych osobowych. Decydując się na korzystanie z naszych usług, obdarzyłeś nas zaufaniem, za które jesteśmy Ci ogromnie wdzięczni.

  1. Kto jest administratorem danych osobowych?

    Administratorem Twoich danych osobowych jest Busfor.pl sp. z o. o.. Kontakt z administratorem danych osobowych jest możliwy za pośrednictwem tradycyjnej poczty, poczty e-mail: dpofficer@busfor.com oraz pod numerem telefonu +48 (22) 307 7104.

  2. W jakim celu przetwarzamy Twoje dane osobowe?
    1. Busfor.pl sp. z o.o. gromadzi i przetwarza dane osobowe z myślą o zapewnieniu Ci jak najbardziej komfortowego zakupu biletu autokarowego/lub innej usługi oraz dołożenia wszelkich starań żeby sama usługa ta została wykonana w należyty sposób przez podmiot ją świadczący.
    2. Busfor.pl sp. z o.o. przetwarza Twoje dane osobowe na podstawie art. 6 ust 1 pkt b Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. w celu wykonywania umów zawartych za pośrednictwem portalu internetowego pod domeną www.busfor.pl, w szczególności wysyłania Ci zakupionych/zarezerwowanych biletów lub dowodów zakupów innych usług; obsługi Twojego zgłoszenia bądź reklamacji przez nasz Dział Obsługi Klienta; informowania Cię na bieżąco o statusie zakupionej przez Ciebie usługi (na przykład zmiana w godzinie odjazdu autobusu); informowania Cię o specjalnych ofertach Busfor.pl sp. z o.o. o ile wyraziłeś na to odpowiednią zgodę.
  3. Jak długo przechowywać będziemy Twoje dane osobowe?

    Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres maksymalnie 10 lat, co odpowiada okresowi przedawnienia ewentualnych roszczeń ex contractu i ex delictu.

  4. Jakiego rodzaju dane osobowe gromadzimy?
    1. Większość operacji na Witrynie możesz dokonać bez podawania jakichkolwiek informacji osobistych.
    2. Wymagamy podania następujących danych osobowych, aby móc zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, a tym samym świadczyć Ci usługę:
      1. imię i nazwisko, adres zamieszkania kupującego, adres zamieszkania odbiorcy, adres e-mail, numer telefonu, numer NIP lub PESEL, numer paszportu.
      2. jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. Poza tymi przypadkami podanie danych jest dobrowolne.
    3. Jeśli zdecydujesz się na rezerwację/zakup biletu lub zakup innych usług, zapiszesz się na nasz Newsletter, w celu wykonania usługi, Busfor może poprosić Cię o podanie następujących informacji:
      1. Dane kontaktowe (Twoje imię i nazwisko; imię i nazwisko pasażera, dla którego dokonujesz rezerwacji/zakupu; kontaktowy numer telefonu, adres e-mail, numer paszportu, itd.);
      2. Twoje zamówienia w przeszłości (numer biletu, imię i nazwisko pasażera, adres e-mail)
      3. W wypadku zaistnienia takiej konieczności, Busfor może poprosić Cię o przedstawienie za pośrednictwem skanu kopii dokumentu potwierdzjącego Twoją tożsamość.
    4. Odwiedzając witrynę Busfor możesz dokonać na przykład zakupu biletu autokarowego lub jedynie sprawdzić rozkład kursowania autobusu. W zależności od Twojej aktywności na stronie niektóre informacje będziesz nam musiał podać w celu przeprowadzenia operacji, którą zażyczyłeś sobie dokonać na naszej Witrynie. W przeciwnym wypadku nie będziemy w stanie wykonać dla Ciebie usługi. W pozostałych przypadkach możesz korzystać z Witryny bez podawania jakichkolwiek danych lub podając dane ze względu na Twoje zainteresowanie usługą, której zakupu niekonieczenie dokonasz w danym momencie (na przykład zapisanie się na Newsletter).
    5. Busfor nie gromadzi, przetwarza ani przechowuje informacji o Twoich kartach kredytowych, debetowych lub innych metodach płatności, na które możesz zdecydować się do opłaty za świadczone przez nas usługi.
    6. Wszystkie płatności za usługi dostępne na Witrynie obsługiwane są przez serwis PayU SA z siedzibą w Poznaniu, 60-166 Poznań, przy ul. Grunwaldzkiej 182.
  5. Jakie dane gromadzimy w sposób automatyczny?

    Przy korzystaniu z Witryny, Busfor może gromadzić dane o urządzeniach, z których korzystasz, a także sieciach, do których jesteś podłączony w czasie pobytu na naszej Witrynie. Do danych tych zaliczają się: adres IP; dane podane przy logowaniu się do zakładki Moje bilety; przeglądarka internetowa; system operacyjny; szybkość procesora; identyfikator wyświetlania reklam; strony odwiedzone na Witrynie, czas spędzony na poszczególnych stronach Witryny; URL clickstream na stronach naszej Witryny; błędy na naszej Witrynie przy Twoim użytkowaniu. Busfor może agregować te dane i dostosowywać Witrynę do potrzeb Użytkowników. Przy takich operacjach dane są szyfrowane, a anonimowość Użytkownika zostaje zachowana.

  6. W jaki sposób korzystamy z plików cookies?
    1. Podczas korzystania z naszej strony internetowej, informacje są przechowywane w przeglądarce w postaci plików cookie (niewielkie pliki tekstowe). Pliki te przechowują dane dotyczące sposobu korzystania z Witryny (identyfikator, data odwiedzin itp.). Pliki cookie ułatwiają korzystanie z naszej Witryny dzięki różnym funkcjom (na przykład rozpoznanie odwiedzającego). Ponadto, umożliwiają lepsze dopasowanie oferty do Twoich potrzeb. Funkcję zapisywania plików cookie i usuwania już istniejących można wyłączyć, wybierając odpowiednie opcje w ustawieniach przeglądarki. W sekcji pomocy większości przeglądarek opisano, w jaki sposób wprowadzić te ustawienia. Jeśli nie akceptujesz plików cookie, może to mieć negatywny wpływ na działanie Witryny Busfor na twoim urządzeniu.
    2. Wykorzystujemy pliki cookie innych dostawców usług przy stosowaniu technologii reatrgetingu i remarketingu, które umożliwiają nam dopasować ofertę do potrzeb użytkownika. Szczegółowe informacje na temat sposobu wprowadzenia tych ustawień w różnych przeglądarkach można znaleźć na następujących stronach internetowych: youronlinechoices, Network Advertising Initiative i/lub Digital Advertising Alliance. Znajdziesz tam również informacje o tym, jak usuwać pliki cookie z komputera, a także ogólne informacje o tych plikach.
    3. Google AdWords. Wykorzystujemy technologię Google Inc. (z siedzibą w 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, Stany Zjednoczone, dalej - Google) do tworzenia profili użytkowych pod pseudonimem w celu optymalizacji naszego marketingu i oferty produktów, z informacjami na temat sposobu, w jaki odwiedzający oglądają strony. W tym celu używane są pliki cookie, które umożliwiają identyfikację przeglądarki podczas następnej wizyty. Zapisane zachowania przeglądania analizowane są za pomocą algorytmu, tak aby zewnętrzne strony internetowe mogły wyświetlać oferty produktów, w formie banerów lub reklam, w zależności od zainteresowań Użytkownika. Profile użytkowników pod pseudonimem nie są przechowywane wraz z danymi osobowymi pseudonimu bez odrębnej i wyraźnej zgody osoby, której dane dotyczą. Możesz w każdej chwili wycofać swoją zgodę na tworzenie pseudonimowych profili użytkowych w celu zapewnienia reklam dostosowanych do Twoich zainteresowań, odwiedzając stronę https://www.google.pl/settings/ads. Więcej informacji na temat reklam dostosowanych do Twoich zainteresowań można znaleźć na stronie http://www.google.com/policies/technologies/ads/.
    4. Facebook, Grupy niestandardowych odbiorców. Busfor wykorzystuje technologię pikseli do przekierowania grup niestandardowych użytkowników Facebooka z siedzibą w 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, w Stanach Zjednoczonych. Korzystając z piksela, Facebook może przyporządkowywać odwiedzających naszą Witrynę do grup docelowych dla reklam na Facebooku. W tym celu na komputerze użytkownika zapisywany jest plik cookie Facebooka. Więcej informacji na temat zakresu i celu gromadzenia danych oraz dalszego przetwarzania i wykorzystywania danych przez Facebook, a także możliwości ustawienia ustawień ochrony prywatności można znaleźć w Wytycznych dotyczących ochrony danych osobowych na stronach https://facebook.com/policy.php oraz https://www.facebook.com/ads/settings . Użytkownicy posiadający konto na Facebooku mogą zablokować opcję niestandardowych grup adresatów dla swojego profilu pod adresem http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory .
    5. Google Analytics. Busfor.pl korzysta z Google Analytics, internetowego narzędzia analizy statystycznej Google. Google Analytics używa tzw. "cookies", czyli plików tekstowych przechowywanych na komputerze użytkownika, które umożliwiają analizę sposobu korzystania z witryny internetowej. Ponadto strona ta wykorzystuje interfejs API klienta Google AMP Client ID do łączenia aktywności użytkowników na stronach internetowych AMP z ich aktywnością na stronach internetowych niebędących stronami AMP za pośrednictwem Google Analytics. Kody śledzenia Google na tej stronie internetowej korzystają z funkcji "_anon".
  7. Czy przetwarzamy dane osobowe automatycznie (w tym poprzez profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

    Twoje dane osobowe będą także przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Twoją sytuację. Profilowanie danych osobowych przez portalu pod domeną www.busfor.pl polega na przetwarzaniu Twoich danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Państwie, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  8. Komu udostępniamy Państwa dane osobowe?
    1. Twoje dane osobowe udostępniamy przewoźnikom i kontrahentom – celem realizacji usługi transportu oraz podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, czyli takim, które zapewniają usługi płatnicze, kredytowe, ubezpieczeniowe, wykonują usługi konsultingowe, prawne, księgowe lub audytowe, wspomagają obsługę użytkowników portalu pod domeną www.busfor.pl, wspierają promocję ofert, współpracują w ramach kampanii marketingowych. Możemy przekazać Twoje dane osobowe organom publicznym walczącym z oszustwami i nadużyciami.
    2. Kierowcy autokarów wpuszczają pasażerów na pokład w oparciu o listę pasażerów, na której znajduje się z reguły imię i nazwisko pasażera oraz szczegóły kursu. W celu zapewnienia Ci bezproblemowego wejścia na pokład autokaru, na który zakupiłeś bilet, przekazujemy Przewoźnikom oraz podmiotom kooperującym przede wszystkim Twoje dane osobowe niezbędne do identyfikacji pasażera przez kierowcę.
  9. Jakie masz uprawnienia wobec Spółki w zakresie przetwarzanych danych?
    1. Posiadasz prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem; posiadacie Państwo prawo wniesienia skargi do PUODO w przypadku uznania, iż przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
    2. Na Twoją prośbę, przedstawimy Ci informację o tym, jakie Twoje dane przechowujemy. W tym celu prosimy o kontakt mailowy na dpofficer@busfor.com.
    3. W każdej chwili masz prawo zwrócić się do nas z prośbą o edycję lub usunięcie Twoich danych osobowych. W tym celu również prosimy o kontakt mailowy na dpofficer@busfor.com.
  10. Czy przekazujemy Twoje dane do państw spoza Europejskieg o Obszaru Gospodarczego?
    1. Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.
    2. Twoje dane osobowe niezbędne do realizacji usługi przekazujemy partnerom mieszczącym się poza obszarem EOG. Z myślą o zapewnienia bezpieczeństwa Twoim danym osobowym, dodajemy do umów ze wszystkimi podmiotami, które z nami współpracują (na i poza obszarem EOG) klauzule zobowiązujące je do przetwarzania danych osobowych zgodnie ze standardami panującymi w EOG.