Moje bilety
Obsługa klienta
Pomoc
Regulamin
O nas
Kontakt
Przewoźnicy
Agencje
10.01.201074

Dzień Wegetarian – dlaczego warto zrezygnować z mięsa?

Dzień Wegetarian

11 stycznia, w Światowym Dniu Wegetarian zachęcamy do rezygnacji z mięsa i zapoznania się z bogactwem kuchni roślinnej. W Polsce panuje coraz większe zainteresowanie tym stylem życia - przybywa osób przechodzących na dietę roślinną, tak samo jak restauracji wegetariańskich i wegańskich.

Wiadome jest, że najwięcej restauracji specjalizujących się w tego typu daniach (w tym najlepsze z nich) znajdują się w dużych miastach - my polecamy podróż do Krakowa, Gdańska i Warszawy. Zobacz, gdzie udać się na wegetariańskie, bezkrwawe, kulinarne łowy.

Poznaj bogactwo wegetariańskiej kuchni w Warszawie

Bogactwo wegetariańskiej kuchni w Warszawie

Warszawa, jak na kulinarny tygiel przystało, oferuje miłośnikom kuchni wegetariańskiej różnorodną paletę doznań. Według danych serwisu Happy Cow, Warszawa uznawana jest za trzecie (po Berlinie i Los Angeles) najbardziej wegetariańskie miasto na świecie! Znajdziemy tutaj liczne restauracje, bary, burgerownie, food trucki a nawet cukiernie oferujące produkty wegetariańskie. W każdej dzielnicy oraz każdym centrum handlowym znajdziemy punkty oferujące dania kuchni wegetariańskiej.

Swoją przygodę z kuchnią wegetariańską dobrze zacząć od kultowego dania, czyli falafela z hummusem. Falafel to rodzaj kotlecika z gotowanej cieciorki, doprawiony orientalnie i smażony na głębokim tłuszczu. Często podaje się go w towarzystwie hummusu, czyli pasty z cieciorki i sezamu, doprawionej kminem rzymskim i kolendrą, oraz bułki pity. Na falafel i hummus można wybrać się do Mango Vegan Street Food (Żelazna 58/62 lub Hala Koszyki), Mezze (Różana 1), Falafel Żudi (Rondo Waszyngtona, przejście podziemne lok.8), Falafelove (Złota 6) lub Falafel Bejrut (Nowolipki 15).

Rozpoczynając przygodę z kuchnią wege, dobrze jest także spróbować bezmięsnego burgera. Zamiennikiem mięsa w takim burgerze jest najczęściej kotlet roślinny, smażony boczniak, seitan lub ser halloumi. Do najlepszych wege-burgerowni w Warszawie należą Krowarzywa (Hoża 29/31, Marszałkowska 27/35 lub Hala Gwardii) oraz Uwolnić Kury (Chmielna 23).

Miłośnicy kuchni tradycyjnej, chcący spróbować swoich ulubionych dań (zup, pierogów, naleśników, zapiekanek, kotletów) w wersjach jarskich mogą wybrać się do Vege Miasto (Al. Solidarności 60A), Vege Bistro (Kopernika 25) lub odwiedzić Wegetariański Bar Mleczny (al. Jerozolimskie 30).

Na słodki deser bez produktów odzwierzęcych (jajek, mleka, śmietany, masła) warto wybrać się do cukierni Słodki Bez (Hoża 54) lub Chude Ciacho (Andersa 33).


Poznaj wegetariańskie oblicze Krakowa!

Wegetariańskie oblicze Krakowa

Od mniej więcej dwóch lat Kraków uznawany jest za wege stolicę małopolski. W ostatnich latach wegetariańskie bary oraz restauracje w Krakowie przeżywają prawdziwy rozkwit. W tym pięknym mieście znajdziecie liczne całkowicie wegetariańskie restauracje oraz knajpki oferujące wege fast food.

Na hummus warto wybrać się do kultowej Hummusija Amamamusi (Beera Meiselsa 4). Jest to absolutnie obowiązkowy punkt na wegetariańskiej mapie Krakowa.

W Krakowie znajdziemy również słynne wege-burgery rodem z Warszawy, czyli knajpkę Krowarzywa (Sławkowska 8). Na bezmięsną wersję burgera warto wybrać się również do OrganicBurger&Bistro Nova Krova (pl.Wolnica 12). Wegetariańskiej wersji kebaba możemy spróbować w restauracji Vegab (Starowiślna 6). Na miano wegetariańskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia z pewnością zasługuje WieloPole (ul. Wielopole 3). Znajdziemy tutaj obsługę kelnerską oraz szeroką ofertę dań kuchni jarskiej.

Kraków jako typowo studenckie miasto, posiada również bogatą ofertę tanich wege knajp. Roślinne dania na każdą kieszeń znajdziemy w samoobsługowym barze Chimera (św. Anny 3), barze Karma (ul. Krupnicza 12) oraz Vegano (Siemiradzkiego 25/1).


Wegetariańska kuchnia w Gdańsku

Wegetariańska kuchnia w Gdańsku

Aby poznać różnorodność kuchni roślinnej warto wybrać się na wycieczkę do Gdańska. W tym mieście znajdziemy wiele restauracji oraz barów oferujących dania bezmięsne. Większość z nich zlokalizowana jest w okolicach centrum miasta. Znajduje się tutaj również sporo restauracji mieszanych, czyli takich które posiadają w swoim menu dania mięsne oraz typowo wegetariańskie.

Miłośnicy nowoczesnych wnętrz oraz kuchni meksykańskiej, europejskiej lub azjatyckiej, doskonale odnajdą się restauracji wegetariańskiej Manna 68 (ul. Świętego Ducha 68) oraz Guga Sweet and Spicy (Stara Stocznia 2/9).

Na hummus oraz inne wege dania kuchni libańskiej warto udać się do Nie/Mięsny (Jaskółcza 2/4). Bogatą ofertę dań kuchni jarskiej na każdą kieszeń znajdziemy w Avocado Vegan Bistro (Wajdeloty 25/1). Na wegetariańskie pierogш warto wybrać się do Pierogarni Mandu (Kaprów 19D).

Miłośnicy street food, znajdą coś dla siebie w kultowej knajpce Klatka B (Brama Świętojańska 43/44). Na wegetariańska pizzę oraz dania kuchni włoskiej warto wybrać się do Vegan Port (Jesionowa 17/1).

Sojowej wersji kotleta schabowego warto spróbować w restauracji wegetariańskiej Faloviec (ul. Obrońców Wybrzeża 2), zlokalizowanej na froncie najdłuższego budynku w kraju, tzw. falowca.


Smacznego życzy Busfor!

Oferujemy bezpłatne porady w zakresie korzystnych podróży zagranicznych i po Polsce. Chcesz je otrzymywać?

Zapisz się do naszego newslettera, żeby jako pierwszy otrzymywać oferty, nowości i rabaty od BUSFOR

    
183193
subskrybentów